خبرهای گوناگون تابناک کهگیلویه وبویراحمد
بعد از این با ارائه بسته ای خبری با عنوان خبرهای گوناگونی گریزی به خبرهایی می زند که هم می تواند جالب باشد وهم می تواند آگاهی دهنده باشد.این خبرها از همه حوزه های اجتماعی،فرهنگی،ورزشی،سیاسی و...انتخاب می شود
کد خبر: ۷۶۵۰۵
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹ 14 August 2015
 تابناک کهگیلویه وبویراحمدبعد از این با ارائه بسته ای خبری با عنوان خبرهای گوناگونی گریزی به خبرهایی می زند که هم می تواند جالب باشد وهم می تواند آگاهی دهنده باشد.این خبرها از همه حوزه های اجتماعی،فرهنگی،ورزشی،سیاسی و...انتخاب می شود.

راز سخن گفتن طوطی‌‌ها برملا شد

محققان دانشگاه دوک از تفاوت‌هایی کلیدی در ساختار مغز طوطی‌ها پرده برداشته‌اند که شاید توضیحی بر توانایی بی نظیر طوطی‌ها در تقلید آواها و صحبت کردن انسان باشد.
داده‌های به دست آمده در مورد اینکه طوطی‌ها چگونه اطلاعات ضروری برای تقلید صداهای جدید را پردازش می‌کنند و اینکه چه مکانیزمی در تقلید آواهای صحبت کردن انسان نهفته است، راه بزرگی را در مسیر تحقیقات درباره طوطی‌ها باز کرده است.

در این تحقیق، دانشمندان با آزمایش الگوهای بیان ژنی به این موضوع پی بردند که مغز طوطی‌ها با ساختاری متفاوت از مغز پرندگان آوازخوان و مرغ مگس‌خوار که قابلیت یادگیری آواها را از خود نشان می‌دهند، ساخته شده است.

طوطی‌ها علاوه بر برخورداری از مراکز معینی در مغز که کنترل یادگیری اصوات را به عهده دارند و «هسته» خوانده می‌شوند، چیزی دارند که دانشمندان آن را «پوسته» یا حلقه بیرونی می‌خوانند و در یادگیری آواها نقش دارند.

بر اساس یافته این تیم تحقیقاتی، پوسته در گونه طوطی‌هایی که در تقلید صحبت کردن انسان‌ها بسیار معروف هستند، نسبتاً بزرگتر است. تا کنون طوطی budgerigar تنها گونه ای از طوطی‌هاست که مغزشان برای شناخت مکانیزم‌های یادگیری آواها مورد کاوش قرار قرار گرفته است.

این یافته‌ها در مجله PLOS ONE منتشر شده است.


انواع افسردگی را بشناسید

افراد باعزت نفس پایین که براحتی تحت تأثیر استرس قرار می‌گیرند به نظر می‌رسد بیشتر تحت تأثیر افسردگی قرار می‌گیرند.
به گزارش بلاغ، افسردگی که بیماری شایع عصر حاضر است با شکل‌های متفاوت افراد جامعه را به خود مبتلا کرده است. افسردگی انواع مختلفی دارد.


اختلال افسردگی عمده و افسردگی خویی

این اختلال هنگامی به‌وجود می‌آید که شدت علائم افسردگی به حدی باشد که تمام عملکردهای آدمی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث اثرات عمده در عواطف، رفتار، تفکر و روابط اجتماعی فرد می‌‌شود. همچنین باید گفت هنگامی که شدت علائم افسردگی به‌ اندازه‌ای باشد که عملکردها کمتر آسیب ببینند، به آن اختلال افسرده خویی می‌گوییم.

اختلال دو قطبی و ادواری خویی

نوسانات خلقی شدیدی که بین دوره‌های شیدایی (شادی و خوشی افراطی که به نشئه تعبیر می‌شود) و افسردگی به‌وجود می‌آید، نشانه اصلی اختلال دو قطبی است. چنانچه نوسانات خفیف باشد و کمتر بر عملکرد آدمی تأثیر بگذارد، به آن اختلال خلقی ادواری یا ادواری خویی گفته می‌شود.

اختلال خلقی یا افسردگی فصلی

نوعی از افسردگی است که معمولاً در پاییز و زمستان تجربه می‌شود و یکی از عوامل مهم آن نور ناکافی است. احتمالاً نور ناکافی تغییراتی را در بعضی از هورمون‌ها بویژه «ملاتونین» ایجاد می‌کند و از طرفی تغییرات دما و نور به هم خوردن ساعت درونی بدن که الگوهای خواب و بیداری را کنترل می‌کند، را به دنبال دارد و این تغییرات منجر به بروز این اختلال می‌شود.
نظریه پردازان و محققان در مورد علل افسردگی نظریه‌های مختلفی را عنوان کرده‌اند. یکی از این نظریه‌ها، نظریه شناختی است که طبق آن ، کسانی که رویدادهای منفی را به عللی به خودشان نسبت می‌دهند (مثلاً می‌گویند «تقصیر خودم است») و عوامل پایداری را مطرح می‌کنند (همیشه همینطور خواهد شد) که زمینه‌های متعددی از زندگی آنان را دربر می‌گیرد، بیش از کسانی که چنین شیوه منفی‌نگری ندارند در معرض افسردگی هستند. همچنین در نظریه روانکاوی در مورد علل ابتلا به افسردگی، به افسردگی به عنوان واکنش در برابر فقدان می‌نگرند. در این نظریه اعتقاد بر این است که افراد افسرده در دوران کودکی خود، مهر و محبت کافی از والدین خود دریافت نکرده‌اند و بنابراین فقدان‌های دوره بزرگسالی موجب به جریان افتادن احساسات طردشدگی و ناشایستگی می‌شود.

همچنین می‌توان درباره علل افسردگی به موارد دیگری از جمله نابهنجاری در برخی مواد شیمیایی در مغز که می‌تواند به بروز علائم افسردگی از جمله تحریک‌پذیری، خستگی و... کمک می‌کند اشاره نمود و باید گفت بدون شک سایر شبکه‌های مغزی هم در بروز افسردگی دخیل هستند. علل دیگر افسردگی به شخصیت فرد برمی‌گردد. در واقع افراد باعزت نفس پایین که براحتی تحت تأثیر استرس قرار می‌گیرند به نظر می‌رسد بیشتر تحت تأثیر افسردگی قرار می‌گیرند. علاوه بر علل گفته شده می‌توان به عوامل محیطی مانند مواجهه مداوم با خشونت، یا فقر اشاره کرد که فرد مستعد به افسردگی را بیشتر به این بیماری دچار می‌کند. شرایط استرس زا در زندگی از دیگر علل ابتلا به افسردگی است. مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی، تنهایی، مشکلات اقتصادی و... نیز از علل دیگر است. وجود بیماری‌های مزمن نیز از علل افسردگی است. مشکلات زناشویی نیز می‌تواند یکی از علل این بیماری باشد.

گربه باعث نازایی خانمها می شود؟

آیا تا کنون شنیده اید که «خانمی در اثر بیماری ناشی از موی گربه دچار نازایی یا سقط جنین شده» یا اینکه «فردی در کودکی با گربه ها در ارتباط بوده و به همین دلیل اکنون که فرد بالغی است دچار ناباروری شده است» و... از این دست اظهارنظرها از دیرباز وجود داشته و باوجود پیشرفت روزافزون پزشکی و دامپزشکی، کماکان ادامه داشته است.ولی اینطور نیست و این حرف ها پایه علمی ندارد.

تا کنون نزدیک به هزار بیماری مشترک بین انسان و حیوانات شناسایی شده است. این بیماری ها می توانند کم خطر یا پرخطر باشند تا حدی که باعث مرگ انسان شوند. بجز خطرات واقعی این بیماری ها گاهی شایعات عجیب و غریب در مورد حیوانات بر سر زبان ها می افتد و باعث هراس در جامعه می شود.

یکی از مشکلاتی عمده پخش این شایعات، ایجاد ترس در افراد از نگهداری حیوانات خانگی مانند سگ، گربه، پرنده و انواع جوندگان مانند همستر و خرگوش به عنوان پرکاربردترین حیوانات خانگی در جهان است. گرچه باید از بیماری های مشترک با این قبیل حیوانات تا حدی مطلع بود اما باید مرز شایعه و حقیقت را تا جای ممکن جدا کرد.
سایت گمانه لیستی از مهمترین بیماری های مشترک انسان و حیوانات را منتشر کرده است:
هاری
هاری بیماری کشنده ویروسی است که از طریق گازگرفته شدن توسط پستاندارانی مانند سگ، گربه، خفاش، موش، راکون و سایر پستانداران مبتلا به انسان منتقل می شود. ویروس این بیماری از طریق بزاق وارد بدن فرد می شود و از ماهیچه ها به سمت اعصاب رفته و در بدن میزبان تکثیر می شود. ابتلا به هاری درمان ندارد و کشنده است. حیوانات خانگی باید در مقابل این بیماری واکسینه شوند تا هم خود و هم صاحبانشان از این بیماری مصون بمانند. در صورت حمله یک پستاندار به شما حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم به سرعت صورت گیرد. در صورت ابتلا به این بیماری مرگ شخص حتمی خواهد بود.
کیست هیداتید
این بیماری توسط کرم کوچک پهن و بندبندی ایجاد می شود. میزبان اصلی این کیست در روده سگسانان است و از طریق خورده شدن مواد غذایی آلوده به مدفوع سگ و احشام وارد بدن انسان شده و فرد را آلوده می کنند. این کیست معمولا در کبد و ریه جای میگیرد و مشکلات زیادی برای میزبان ایجاد می کند. واکسن مهمترین راه پیشگیری از این بیماری در حیوانات است. در انسان رعایت بهداشت و شستن دستها و مواد غذایی خام موثرترین راه پیشگیری است.
توکسوپلاسموز
نوعی عفونت تک یاخته ای است که در اثر تماس با حیوانات آلوده مثل گربه یا خوردن گوشت خام به انسان منتقل میشود. این بیماری برای بزرگسالان چندان خطرناک نیست اما در کودکان می تواند خطرناک باشد و در مادران باردار احتمال عبور از جفت و ورود به بدن جنین وجود دارد که می تواند باعث مشکلات زیاد از جمله سقط جنین شود. در صورتی که حیوان خانگی شما بخصوص گربه در معاشرت با حیوانات ولگرد قرار گرفت باید نسبت به این مساله حساس باشید. حیوان مبتلا باید در معرض درمان قرار گیرد.
سل
از جمله بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است و بهترین راه پیشگیری آن واکسیناسیون و رعایت بهداشت است.
تب مالت
این بیماری یکی از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است. همانند سل بهترین راه پیشگیری از این بیماری واکیناسیون و رعایت بهداشت عمومی است.
آنفولانزای پرندگان
از جمله بیماری های مشترک بین انسان و طیور است و باید به آن توجه خاص داشت. پرنده شما اگر دچار بی حالی و ضعف باشد باید جدی گرفته شود چرا که در صورت ابتلا به آنفولانزا می تواند صاحبان خود را نیز مبتلا کند.
طاعون
از جمله بیماری های باکتریایی است که از طریق جوندگان به انسان منتقل می شود. واکسنیاسیون از مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری است.
ای-کُلای، سالمونا و شیگلا
باکتری های بیماریزایی هستند که به طور غیر مستقیم از حیوان به انسان (به عنوان سبزیجات نشسته آلوده به مدفوع حیوانات) منتقل و باعث بیماری می شوند. رعایت بهداشت عمومی و پختن محصولات غذایی از مهمترین راه های پیشگیری هستند.
بجز بیماری های نامبرده شد، انسان در معرض انواع دیگر بیماری ها از طریق ارتباط با حیوانات است. اما باید توجه کرد که در صورت نگهداری درست و اصولی از حیوانات خانگی و واکسیناسیون و مراقبت پزشکی می توان بدون هیچ گونه نگرانی ازنگهداری این قبل حیوانات لذت برد.
شایعه موی گربه و نازایی: نگهداری از گربه به هیچ عنوان باعث نازایی نمی شود. این شایعه احتمالاً از احتمال سقط جنین در مادران منتلا به توکسوپلاسموز نشأت گرفته و هیچ پشتوانه علمی ندارد.

هر قوطی نوشابه چقدر شکر دارد؟

قند هر قوطی نوشابه گازدار، برابر با 10 قاشق غذاخوری شکر است. این مقدار نوشابه، حدود 150 تا 200 کیلوکالری انرژی دارد. حالا فکرش را بکنید فردی که در یک وعده،‌ بیش از یک لیوان یا یک قوطی کوچک نوشابه مصرف می‌کند، چه مقدار قند و کالری به بدنش می‌رساند؟
باشگاه خبرنگاران: دکتر مجید حاجی فرجی رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور می‌گوید: هر قوطی نوشابه 10 قاشق شکر دارد.

مضرات نوشابه؛ میزان شکر هر قوطی نوشابه را می دانید؟

باتوجه به آمارهای پراکنده‌ای که در مورد میانگین مصرف نوشابه‌های گازدار و انرژی‌زا در ایران وجود دارد، متاسفانه به‌نظر می‌رسد مصرف این محصول مضر در کشور ما حدود 2 تا 4 برابر میانگین‌های جهانی است. متوسط سرانه مصرف نوشابه‌های گازدار در جهان برای هر فرد، حدود 10 لیتر و در ایران،‌ نزدیک به 30 تا 40 لیتر است.

برخی از کشورها،‌ استاندارد مصرف نوشابه‌های گازدار را به زیر 8 لیتر هم رسانده‌اند. یکی از مهم‌ترین زیان‌هایی که برای مصرف نوشابه‌های گازدار عنوان می‌شود،‌ خطرهای ناشی از دریافت قند فراوان آنهاست. اسید فسفریک و دی‌اکسیدکربن موجود در این محصولات هم که باعث تولید گاز می‌شوند، عوارض زیادی برای مصرف‌کننده دارند.

اینها بخشی از گفته‌های دکتر مجید حاجی‌فرجی، رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور درباره نوشابه‌های گازدار بود.

قند هر یک قوطی نوشابه، برابر با چند قند یا چه مقدار شکر است؟

قند هر قوطی نوشابه گازدار، برابر با 10 قاشق غذاخوری شکر است. این مقدار نوشابه، حدود 150 تا 200 کیلوکالری انرژی دارد. حالا فکرش را بکنید فردی که در یک وعده،‌ بیش از یک لیوان یا یک قوطی کوچک نوشابه مصرف می‌کند، چه مقدار قند و کالری به بدنش می‌رساند؟

از مهم‌ترین مضرات مصرف نوشابه‌های گازدار برایمان می‌گویید؟

از بحث چاق‌کنندگی نوشابه‌های گازدار که بگذریم،‌ مصرف این نوشیدنی‌های بسیار شیرین می‌تواند تحریک کاذب ترشح انسولین و بالا رفتن کاذب سطح قند خون را در پی داشته باشد. در نتیجه، به مرور زمان احتمال بالا رفتن مقاومت بدن به انسولین بالا می‌رود و زمینه ابتلا به دیابت، به‌خصوص در آنهایی که از نظر سابقه خانوادگی مستعد ابتلا هستند، فراهم می‌شود.

از طرف دیگر، وقتی اسید فسفریک و دی‌اکسید کربن موجود در نوشابه‌ها، وارد معده می‌شود، pH اسیدی آن را خنثی و هضم را مختل می‌كند. کافئین موجود در نوشابه‌ها هم 30 تا 40 دقیقه بعد از ورود به بدن، به‌خصوص در بچه‌ها مشکلات مختلفی مانند گشادی مردمک چشم یا افزایش اضطراب و استرس ایجاد می‌کند. به‌علاوه،‌ حدود یک ساعت بعد از جذب قندها و ترکیب‌های موجود در نوشابه‌های گازدار، جذب عناصر فلزی و نادر موجود در بدن مانند کلسیم، منیزیم، روی و آهن پایین می‌آید و به ‌این ترتیب، متا‌بولیسم پایه افزایش می‌یابد.

زیاده‌روی در مصرف این محصولات، باعث می‌شود کلیه‌ها هم دیگر قادر به دفع مناسب اسید فسفریک نباشند. از طرفی، با برداشت کلسیم از بافت استخوانی، امکان افزایش رسوب آنها در کلیه و احتمال ایجاد سنگ کلیه به‌وجود می‌آید.

چرا با تمام مضراتی که برای مصرف نوشابه‌ها مطرح می‌شود،‌ بازهم شاهد ورود روزانه محصولات جدید و متنوع این نوشیدنی به بازار هستیم؟

متاسفانه شرکت‌های تولید‌کننده محصولات مضری مانند نوشابه‌ و فست‌فود، با ترفندهای تبلیغاتی مختلف و سرمایه‌گذاری‌های متعدد، ‌سعی می‌کنند رضایت‌ مشتری‌ها را جلب کنند و به آنها نشان بدهند که محصولات جدیدشان، ضرری برای مصرف‌کننده‌ها ندارند. به‌تازگی، گزارش‌های جدیدی درباره میزان سود کارخانه‌های تولید نوشابه‌های گازدار منتشر شده که نشان می‌دهد هر 15 ثانیه‌ای که یک مصرف‌کننده جدید به جمع مصرف‌کنندگان غذاهای آماده و نوشابه‌های گازدار افزوده می‌شود، سود تولیدکنندگان حدود 200 میلیون پوند بالاتر می‌رود بنابراین بدیهی است که تولیدکنندگان، هر روز در پی تولید محصولات جدیدتری برای افزایش سوددهی خود باشند.

یعنی نوشابه‌های زیرو، لایت و رژیمی هم برتری خاصی بر نوشابه‌های معمولی ندارند؟

به‌ هیچ‌وجه. به تمام نوشابه‌های گازدار برای ایجاد طعمی مطلوب و مشتری‌پسند، یک ماده قندی اضافه می‌کنند. این مواد قندی می‌توانند شیرین‌کننده‌هایی مانند ساکاروز و گلوکز باشند یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی.

شاید شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند قندهای طبیعی، باعث افزایش چشمگیر دریافت کالری نشوند اما می‌توانند به مرور زمان، باعث تغییر ذائقه و حس چشایی فرد شوند و به‌صورت پنهان، زمینه مصرف قند و شیرینی را در برنامه غذایی افراد فراهم کنند بنابراین ما اصلا نمی‌توانیم بگوییم که مصرف نوشابه‌های رژیمی، لایت و زیرو از نوشابه‌های معمولی بهتر است و زیاده‌روی در مصرف آنها، عوارضی نخواهد داشت. ضمن اینکه مصرف طولانی‌مدت برخی شیرین‌کننده‌های مصنوعی و محصولات غذایی حاوی آنها، می‌تواند آثار سرطان‌زایی هم در بدن داشته باشد.

بهترین جایگزین‌های نوشابه‌های گازدار چه نوشیدنی‌هایی هستند؟

آب، لبنیات، دوغ بدون نمک و گاز،‌ نوشیدنی‌های تهیه‌شده از عرقیات سنتی و عصاره‌های گیاهی که بدون گاز و قند فراوان هستند، می‌توانند جایگزین‌های مناسبی برای نوشابه‌های گازدار باشند.

چه اقدام‌هایی برای کاهش مصرف نوشابه‌های گازدار در کشور انجام شده یا قرار است انجام شود؟

شوراهای سلامت امنیت غذایی و سازمان‌های نظارتی، سال‌ها بر این عقیده بودند که جلوی تولید نوشابه گرفته یا میزان تولید آن کاهش داده شود،‌ اما این کار نه تنها چندان عملی و اجرایی نیست، بلکه درست هم نیست زیرا در دنیا کسی جلوی تولید چنین محصولاتی را نمی‌گیرد بنابراین بحث اطلاع‌رسانی و آگاهی دادن به افراد جامعه در مورد زیان‌های مصرف نوشیدنی‌های گازدار باید در دستور کار دانشگاهیان، ‌بدنه صنعت، سازمان‌های نظارتی و رسانه‌ها قرار بگیرد تا مردم، با آگاهی درباره مضرات مصرف نوشابه‌های گازدار، حق انتخاب داشته باشند. از طرف دیگر، اقدام موفق دیگری که می‌تواند در روند تولید و میزان مصرف برخی خوراکی‌های مضر مانند نوشابه‌های گازدار اثر بگذارد، افزایش مالیات بر ارزش افزوده چنین محصولاتی است.

زمانی که مالیات بالا می‌رود، قیمت تمام‌شده محصول کم‌ارزشی مانند نوشابه هم افزایش می‌یابد و قدرت خرید برای تهیه چنین کالایی که جزو کالاهای اساسی هم نیست، کم می‌شود. به این ترتیب،‌ تعادلی در روند تولید و مصرف نوشابه در ایران مانند تمام دنیا، اتفاق می‌افتد. زمانی که مردم، ‌تفاوت بسیار چشمگیری بین قیمت یک بطری نوشابه‌ گازدار با یک بطری آب معدنی یا دوغ بدون گاز ببینند، احتمالا درصدد خرید محصول سالم‌تر و به مراتب ارزان‌تر برمی‌آیند.

این در حالی است که کم بودن تفاوت قیمت این نوشیدنی‌ها در سال‌های اخیر، افزایش مصرف نوشابه را به دنبال داشته است. اگر این اتفاق نیفتد،‌ هزینه‌های درمانی بیشتری به دلیل افزایش مصرف نوشابه‌های گازدار، بر دوش جامعه خواهد افتاد. از طرف دیگر، باید نحوه عرضه و توزیع خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های مضر هم کنترل شود.

درواقع، خود مردم با كمك آموزش و پرورش و اولیای مدرسه، باید دست در دست هم بدهند تا کاهش مصرف نوشابه‌های گازدار از سنین مدرسه آغاز شود؛ یعنی باید قانونی در جهت ممنوعیت مطلق فروش نوشابه در بوفه مدارس و حتی مغازه‌های اطراف مدارس وضع و اجرا شود تا امروزه با آمارهایی که نشان می‌دهند حدود 60 درصد بچه‌های بالای 12 سال، روزی 1 بار نوشابه می‌خورند، مواجه نباشیم.

عکس قدیمی از شهر قم
عکس قدیمی از شهر قم
 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار