غلامحسین امیرخانی عصر روز گذشته ۱۰ اسفندماه نشان شوالیه را در سفارت فرانسه و از سفیر این کشور در ایران دریافت کرد.
کد خبر: ۳۸۶۷۹۸
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۰ 01 March 2017
 نشان شوالیه ادب و هنر دولت فرانسه در آیینی در سفارت فرانسه با حضور سفیر این کشور و جمعی از استادان و چهره های فرهنگ و هنر ایران و جامعه خوشنویسی به غلامحسین امیرخانی اهدا شد.

فرانسوا سنمو سفیر فرانسه در ایران یاد کرد و گفت: نام شما با انجمن خوشنویسان ایران که بزرگترین انجمن فرهنگی هنری در این کشور است پیوند خورده و شما نه تنها با خلق آثار ارزشمندتان بلکه با تربیت شاگردان زیادی مشهور هستید.

او  به شصت سال فعالیت هنری امیرخانی و ارائه آثار او در کشورهای بزرگ دنیا اشاره کرد و افزود: شما نقش مهمی در درخشش فرهنگ فارسی و ادبیات ایرانی داشته اید و با به نگارش درآوردن شاهکارهای بزرگ ادبی همچون حافظ، سعدی، خواجو و ... خدمت شایانی به فرهنگ و هنر کرده اید.

غلامحسین امیرخانی «نشان شوالیه» را در سفارت فرانسه دریافت کرد

سفیر فرانسه در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگی های استاد امیرخانی اشاره کرد و گفت: این خصوصیات از دید مسئولان ایرانی نیز پوشیده نمانده همانطور که در سال ۲۰۰۱ به عنوان منتخب گالری های هنر، سال ۱۹۷۷ برنده جایزه اولین مدال از وزارت فرهنگ کشورتان و همچنین به عنوان چهره ماندگار نیز انتخاب شده اید.

فرانسوا سنمو درباره نشان شوالیه فرهنگ و هنر توضیح داد: این ایده ای است که در کشور خودمان داریم و بر آنیم از این راه ضمن ارج نهادن به اشاعه هنر، قدرشناسی خود را از هنرمندان خارجی در کشور های دیگر اعلام کنیم.

او با ابراز خرسندی از طرف مقامات فرانسوی و وزیر فرهنگ و هنر این کشور،  نشان شوالیه را به غلامحسین امیرخانی اهدا کرد.

غلامحسین امیرخانی نیز ضمن تشکر از سفیر فرانسه گفت: آنچه که موجب تقویت و امید در دل مردم است مقام و جایگاه فرهنگ و هنر در جهان آشفته امروز است. می توان تصور کرد که دیر یا زود برای گذر از این مرحله آشفتگی و نزدیک شدن به تعادل، هنر و فرهنگ به جامعه انسانی کمک خواهد کرد.

او با اشاره به نقش تاثیرگذاری فرهنگ فرانسه در تاریخ جهان به ویژه در زمینه هنر افزود: در میان ده ها دستاورد بسیار مهم فرانسه در همه زمینه ها به عنوان نمونه به دو مورد اشاره می کنم؛ در دو قرن پیش و مقارن با انقلاب کبیر، کشور شما قانون ممنوعیت برده داری را تصویب کرد و به این ترتیب به آرزوی دستیابی جامعه بشری به آزادی کمک شایانی کرد، همچنین مقام برجسته شما در زمینه علمی نیز مشخص است.

غلامحسین امیرخانی «نشان شوالیه» را در سفارت فرانسه دریافت کرد

این استاد خوشنویسی در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز امیدواری ایرانیان و به خصوص اهالی فرهنگ و هنر افزود: با توجه به سابقه پر افتخار فرانسه امروز نیز نخبگان و سیاست مداران این کشور نقش هنر و فرهنگ را در سیاست کلان خود اولویت ببخشند.

او در انتهای سخنان خود گفت: از اینکه اینجانب را که بیش از پنجاه و پنج سال در نقش معلم افتخار خدمت داشته ام و همچنین برای حفظ و اعتلای هنر تاریخی خوشنویسی ایرانی کوشیده ام  مفتخر به نشان شوالیه ادب و هنر  کرده اید سپاسگزارم.

در پایان این مراسم استاد غلامحسین امیرخانی یکی از آثار خود را به آقای فرانسوا سنمو، سفیر فرانسه اهدا کرد.

غلامحسین امیرخانی «نشان شوالیه» را در سفارت فرانسه دریافت کرد


مروري كوتاه بر زندگي‌نامه استاد غلامحسين اميرخاني

 «وقتي كه در راه فرهنگ و هنر قدم برمي‌داريم، توفيقي بسيار ارجمند است؛ البته توفيق اصلي در اين راه آن است كه در هر قدمي كه باشي در مسير سلوك قرار گيري و گام برداري.»

اين سخن از مرد بزرگ فرهنگ و هنر كشور استاد بزرگ خوشنويسي، غلامحسين اميرخاني است؛ مردي كه سال 1318 و شهر طالقان، افتخار همراهي نامش را در خاطراتشان به يادگار ثبت و ضبط كرده‌اند.
از كودكي عاشق نوشتن بود. چهار سال بيشتر نداشت كه خواندن و نوشتن را به خوبي مي‌دانست و هر وقت كه قلم و كاغذي براي نوشتن پيدا نمي‌كرد، روي تخته و ديوار و با گچ و امثال آن خود را سرگرم مي‌كرد.

پدرش رستم اميرخاني، معلم بود. زماني كه غلامحسين پنج‌ساله بود، خانواده اميرخاني به تهران آمدند و پس از اقامت يك‌ساله در تهران، به يكي از روستاهاي اطراف قزوين و سپس به طالقان عزيمت كردند. غلامحسين، كلاس اول دبستان را در زادگاهش گذراند و سال‌هاي بعد دوره ابتدايي را در خيابان ظهيرالاسلام تهران، مدرسه مسعودسعد به پايان رساند. بعد از آن به صورت شبانه ادامه تحصيل داد.

در سال 1344 زماني كه انجمن خوشنويسان ايران تأسيس شد، از اعضاي هيئت موسس آن بود و از همان دوران به عنوان مدرس در اين انجمن به تعليم خوشنويسي مشغول شد. در مدت‌زماني كمتر از يك دهه در سال 1353 موفق به دريافت درجه استادي خوشنويسي از انجمن خوشنويسان ايران شد. 1358 به درجه «استاد ارشد» نائل شد. در همين سال رياست شوراي عالي انجمن خوشنويسان ايران را نيز برعهده گرفت.

از سن 20سالگي، خوشنويسي را به طور جدي در محضر استاد «سيدحسين ميرخاني» پي گرفت و نام خود را در كتيبه هنر خوشنويسي، جاودانه كرد. اميرخاني درباره آن دوران اين‌گونه مي‌گويد:
«در سال 1338 به صورت حرفه‌اي به سمت خوشنويسي گرايش پيدا كردم و با انجمن خوشنويسان ايران و مرحوم «استاد سيدحسين ميرخاني» آشنا شدم. مكتب هنري، اخلاقي و شخصيت پر جاذبه ايشان يكي از آن نقاط عطف ديگري بود كه در زندگي من پيدا شد. «سيدحسين ميرخاني» در قدم‌گذاشتن من به اين راه تاثير زيادي داشت. شخصيت ايشان به لحاظ اخلاقي مرا جذب كرد.»

غلامحسین امیرخانی «نشان شوالیه» را در سفارت فرانسه دریافت کرد

اميرخاني تاكنون كتاب‌هاي زيادي را با خط منحصر‌به‌فرد خود زيبنده بوده است كه از آن جمله مي‌توان به گلستان سعدي، ديوان حافظ، رباعيات خيام، ديوان خواجوي كرماني، فرازهايي از شاهنامه و سرو سايه‌فكن (درباره شاهنامه فردوسي) اشاره داشت. 
وي مقالاتي نيز در زمينه‌هاي مختلف خوشنويسي تدوين كرده است كه از آن ميان مي‌توان از يادنامه كلهر نام برد.

استاد تمام‌عيار هنر خوشنويسي ايران، در سال 1378 نشان درجه‌يك فرهنگ و هنر را از سيدمحمد خاتمي، دريافت كرد و در سال 1381 به عنوان چهره برگزيده همايش «چهره‌هاي ماندگار» برگزيده شد. همچنين در سال 1388 براي دومين بار، نشان درجه‌يك فرهنگ و هنر از طرف رئيس‌جمهور وقت (محمود احمدي‌نژاد) به وي اعطا شد.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار