افزایش تولید سیب‌زمینی و ورود این محصول از سایر استان‌ها سبب دپوی بخش بسیاری از سیب‌زمینی تولیدی همدان در انبارها شده و قیمت این محصول به شدت افت داشته است.
کد خبر: ۲۵۵۹
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۴ 03 February 2015
افزایش تولید سیب‌زمینی و ورود این محصول از سایر استان‌ها سبب دپوی بخش بسیاری از سیب‌زمینی تولیدی همدان در انبارها شده و قیمت این محصول به شدت افت داشته است.

به گزارش تسنیم استان همدان با تولید یک میلیون تن محصول سیب‌زمینی در سال، یکی از تولیدکنندگان اصلی این محصول در کشور محسوب می‌شود و سایر استان‌ها و صاحبان صنایع تبدیلی برای تأمین سیب زمینی مورد نیاز خود استان همدان را یکی از اولویت‌های خود قرار می‌دهند.

امسال در ۲۵ هزار و ۷۸۰ هکتار از اراضی زراعی استان همدان سیب‌زمینی کشت شده که ۱۲ هزار و ۵۵ هکتار از اراضی زراعی کشاورزی استان به زیر کشت سیب‌زمینی تابستانه و ۱۳ هزار و ۷۵۲ هکتار زیر کشت پاییزه رفته است.

سیب‌زمینی همدان از نظر کیفیت به عنوان یکی از محصولاتی است که مورد پسند صنایع تبدیلی و برندهای مطرح کشور قرار گرفته و کارخانجات بزرگ در کشور سیب زمینی همدان را به عنوان نخستین انتخاب مدنظر دارند.

متاسفانه ضعف در مدیریت کشت سیب زمینی در کشور و به تبع آن در استان همدان سبب شده تا هر سال سیب زمینی شرایط متفاوتی را از نظر فروش و قیمت پشت سر بگذارد، به گونه‌ای که در برخی سال‌ها شاهد افزایش قیمت این محصول شده که در نهایت از صادرات نیز جلوگیری می‌شود.

از سوی دیگر در سال‌هایی همچون امسال شاهد وجود میزان بالای سیب زمینی در بازار هستیم که سبب کاهش شدید قیمت این محصول شده و از سوی دیگر بخش بسیاری از آن نیز به ضایعات تبدیل می‌شود.

این مسئله نه تنها به بازارهای داخلی آسیب می‎زند بلکه آسیب جدی را به بازارهای صادراتی سیب زمینی استان همدان وارد می‎کند چرا که با وجود چنین وضعیتی بازارهای هدف صادراتی دیگر نمی‌‌توانند برای واردات محصول موردنیاز خود بر روی استان همدان برنامه‌ریزی کنند.

متأسفانه مدیریت ضعیف از سوی سازمان جهاد کشاورزی برای آموزش و فرهنگ‌سازی کشاورزان سیب زمینی‌کار در استان همدان برای مدیریت کشت و تولید براساس نیاز کشور و استان سبب شده تا امروز شاهد دپوی سیب زمینی استان در انبارها بوده و قیمت سیب زمینی در بازار با افت شدید روبه‌رو باشد.

تولید سیب زمینی در استان‌های همجوار و وارد شدن سیب زمینی تولید جیرفت به بازار عامل دیگری است که امروز سبب کاهش قیمت سیب زمینی پاییزه همدان شده و براساس نظر کارشناسان این روند تا سال آینده و در زمان برداشت سیب‌زمینی تابستانه نیز ادامه دارد.

باید به این نکته توجه داشت که اگر کشاورزان استان همدان روند تولید به هر قیمت سیب زمینی را ادامه دهند ضمن آسیب وارد کردن به منابع آب استان همدان با ضرر و زیان جدی روبه‌رو می‌شوند چراکه سال آینده محصول سیب زمینی استان‎های دیگر همزمان با استان همدان وارد بازار می‎شود.

امروز کشاورزان با مشکل کاهش قیمت سیب زمینی در بازار و صادرات این محصول به خارج از کشور روبه‌رو هستند و از این رو منتظر هستند تا دوباره رخدادی در کشور سبب برگشت ورق از این رو به آن رو شود.

اما نگاه بلندمدت به کشاورزی می‌طلبد تا مدیریت کشت و تولید در این بخش بویژه برای محصول سیب زمینی که برای تولید یک کیلوگرم به ۱۶۵ لیتر آب نیاز دارد و با توجه به کاهش بارش در کشور و استان باید در زمینه مصرف آب نیز صرفه‌جویی لازم را داشته باشیم.

مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان با بیان اینکه قیمت سیب‌زمینی به ۵۰۰ تومان کاهش یافت، گفت: وضعیت نابسامان بازار سیب‌زمینی تا سال آینده ادامه دارد و هر چه جلوتر می‎رویم وضعیت این محصول نگران‌کننده می‎‌شود.

رضا عباسی درباره کاهش قیمت سیب‌زمینی در بازار همدان اظهار داشت: یکی از دلایل این کاهش قیمت، کشت سیب‌زمینی در استان کرمانشاه بیشتر از میزان سال‌های گذشته بوده است.

وی با بیان اینکه استان کرمانشاه بیشتر از سال‌های گذشته سیب‌زمینی کشت کرده است، افزود: همچنین جیرفت نیز در قالب طرح استمرار کشت سیب‌زمینی باید در اواخر اسفند ماه سیب‌زمینی خود را به بازار عرضه می‌کرد که هم‌اکنون شاهد ورود سیب‌زمینی تازه جیرفت به بازار هستیم.

عباسی با اشاره به اینکه جیرفت در دو نوبت سیب‌زمینی کشت کرده است، گفت: نوبت اول آن هم‌اکنون برداشت و وارد بازار شده و نوبت دوم آن نیز ممکن است همزمان با کشت تابستانه همدان وارد بازار شود که خبر خوبی برای کشاورزان نیست.

وی کاهش صادرات سیب‌زمینی را از دیگر عوامل موثر در کاهش قیمت سیب‌زمینی دانست و گفت: عراق یکی از بازارهای اصلی صادرات سیب‌زمینی همدان بوده که به سبب حضور سایر کشورها در بازار عراق، تجار این کشور تمایلی به خرید سیب‌زمینی همدان ندارند.

وی با اشاره بر اینکه به نوعی بازار سیب‎زمینی در عراق را از دست داده‌ایم، عنوان کرد: صادرکنندگان و تولیدکنندگان حتی با اعلام پایین‌ترین قیمت یعنی ۵۰۰ تومان به طرف عراقی نمی‎توانند محصول خود را بفروشند چراکه محصولات کشورهایی همچون سوریه با قیمت کمتر وارد بازار عراق می‎شود.

مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان تاکید کرد: دولت باید اهرم‌های تشویقی لازم را برای صادرات سیب‌زمینی در نظر بگیرد و این اقدام باید هرچه سریع‌تر عملیاتی شود.

وی بیان کرد: برای برون‌رفت سیب‌زمینی از این وضعیت نابسامان دولت باید یارانه برای صادرات سیب‌زمینی در نظر بگیرد چرا که در حال حاضر انبارها و سردخانه‌های استان با دپو سیب‎زمینی روبه‌رو بوده و باید فکری عاجل برای آنها صورت گیرد.

عباسی با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت سیب‌زمینی به پایین‎ترین حالت خود رسیده است، افزود: سیب‌زمینی در بازار به همان قیمت انبار عرضه می‌شود که این مسئله نگران‌کننده است.

به گزارش تسنیم؛ وضعیت تولید سیب‌زمینی در استان همدان در سال‌های گذشته روند یکنواختی را پشت سر گذاشته ولی کشت این محصول در سایر استان‌ها به فروش محصول همدان تاثیر منفی می‌گذارد.

سال‌هایی سیب‌زمینی افزایش قیمت دارد که از صادرات آن جلوگیری می‌شود که در این زمان کشاورزان سود خوبی از فروش سیب‌زمینی به جیب می‎زنند و این طمع سبب می‌شود کشت خود را برای دوره بعد افزایش دهند و همین امر سبب می‌شود که با کاهش قیمت سیب‌زمینی روبه‌رو شوند.

امروز که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مطبوع آن در استان برای این وضعیت مورد سرزنش قرار دارند، باید به این نکته نیز توجه کرد که اگر امروز سیب‌زمینی کشاورزان همدانی با قیمت ۵۰۰ تومان به فروش می‎رسد سال گذشته در این ایام سیب‌زمینی کمتر از ۳ هزار تومان در بازار پیدا نمی‌شد و این امر می‌طلبد تا کشاورزان تمامی مسائل را در کنار هم ببینند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار