ساختمان گنجینه اسناد هویتی کشور واقع در پایتخت ایران اسلامی از جمله مراکزی است که در رشد و ترقی فرهنگ ایرانی به آیندگان نقش اساسی ایفا می‎کند یکی از مقصدهای تورهای نیم‌روزه و یک روزه تهرانگردی است.
کد خبر: ۱۷۷۱۱
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵ 31 March 2015
نگهداری و حفاظت از اسناد و مدارک آن کشور است. در ایران نیز این رسم قدیمی و از سال‎ها پیش مورد اجرا بوده است.

آثاری که از آرشیوهای سلطنتی ایران در بابل، اکباتان، شوش و دیگر شهرهای ایرانی به‌دست آمده نشان می‎دهد ایرانی‎ها از همان گذشته‎های دور به فکر نگهداری اسناد و مدارک هویتی بوده‏‌اند.

اسناد هویتی هر کشور نشان دهنده فرهنگ و هویت مردم آن کشور بوده و یکی از راه‎های انتقال این هویت و فرهنگ به نسل‎های آینده به‎شمار می‎رود.


ساختمان گنجینه اسناد هویتی کشور از جمله مراکزی است که در رشد و ترقی فرهنگ ایرانی به آیندگان نقش اساسی ایفا می‎کند.

ساختمان گنجینه اسناد هویتی مفاخر کشور (موزه ثبت احوال) همزمان با انقراض سلسله قاجار و شروع حکومت پهلوی اول در محله حسن‌آباد در دو طبقه و به مساحت 780 مترمربع ساخته شد.

آنگونه که در سند رسمی ملک به ثبت رسیده، گنجینه اسناد هویتی مفاخر کشور، یک باب عمارت مشتمل بر اندرونی و بیرونی و باغ بنمره سه هزار و 162 واقع در طهران ناحیه 3 حسن‌آباد خیابان سپه روبروی باستیون انتقالی از علیا حضرت ملکه پهلوی عصمت الملوک خانم و مخدره قمر خانم مبشر و عزت خانم مبشر و شاهزاده احمد میرزا دولتشاهی و شاهزاده محمدعلی میرزا دولتشاهی قیم شاهزاده عباس میرزای صغیر بوده که در سال 1313 هجری شمسی به نام اداره احصاییه و سجل احوال ثبت شده است.


این ساختمان دارای دو ایوان سراسری بوده که در دو ضلع شرقی و غربی ساختمان امتداد یافته و ستون‎های آن یادآور معماری قبل از اسلام و تلفیق آن با طرح‎های معماری نوین است.

آنچه در این بنا بیش از همه چشم‌نوازی می‎کند نوع پوشش فوقانی بام ساختمان، شیروانی و سقف زیرزمین است که از جنس آجر بوده و در شکل‎ها و فرم‎های مختلف جنبه تزیینی به بنا بخشیده است.

گچ‌بری‎های به‌کار رفته در بخش‎های داخلی و خارجی، کاشی کاری طبقه زیرین و سنگ‎های حکاکی بکار رفته در قسمت بیرونی ساختمان، از دیگر جنبه‎های هنری و تزیینی موزه ثبت احوال به شمار می‎آید.


نخستین سند جعلی متعلق به خانم فاطمه ایرانی که در سال 1297 در محله سنگلج تهران به دنیا آمده است نیز در این موزه نگهداری می‎شود.

علاقمندان برای بازدید از گنجینه اسناد هویتی مفاخر و مشاهیر کشور می‌توانند هر روز از ساعت 9 تا 15 به نشانی خیابان امام خمینی (ره)، بعد از میدان حسن‌آباد، شماره 184 و 186 مراجعه کنند.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار