به گزارش خبرنگار تابناک از قزوین، بررسی نمودار های جمعیت شناسی ایران در طی 50 سال اخیر نشان از تاثیر زیاد گروه سنی 18 تا 23 ساله ها در بسیاری از اتفاقات سیاسی و اقتصادی کشور دارد، گروه سنی ای که در سال های بعد از 1369 تا 1389 به مدت حدود 20 سال یکی از پر جمعیت ترین گروه سنی کشور را تشکیل میداده و روند ازدواج در این دوره تا حد قابل توجهی صعودی بوده است.
احتمالا همین مسئله موجب شد تا سال 1386 ایران درگیر مسئله ای جدی با عنوان کمبود مسکن باشد، در پی این مسئله دولت ها تلاش کردند تا راهکارهای حمایتی برای تامین مسکن این تعداد از جوانان تدوین کنند و احتمالا « مسکن مهر» بزرگترین پروژه در این حوزه بوده است.
پروژه ای که مقدمات آن از سال 1386 در کشور آغاز و در نهایت در سال 1388 به صورت عملیاتی کلید خورد، مسکن مهر پروژه ای بود که با همه اما و اگرها در کیفیت ساخت، بار سنگین مالی بر دوش دولت و تاثیر اقتصادی بزرگ آن در صنعت ساختمان به گفته علی نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی دولت احمدی نژاد که طرح مسکن مهر در دوران او اجرایی شده بود بیش از 4 میلیون و 400 هزار واحد مسکونی در سراسر کشور ساخته شد، اما نتوانست درمانی قطعی برای التهابات مسکن در ایران باشد.
دولت ها اما در دوران پس از احمدی نژاد نیز همچنان با مسئله مسکن در کشور مواجه بودند، تا جائی که نهضت ملی مسکن و بعد هم پروژه های مسکن ملی اجرایی شد.
ساخت مسکن ملی در قزوین از سال 99 آغاز شد/115 هزار نفر متقاضی در سامانه ثبت نام کردند
تا جائی که به گفته وهاب میزانی سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین، اجرای پروژه مسکن ملی در قزوین از سال 99 آغاز و در استان حدود 115 هزار و 550 نفر در سامانه ثبت نام کردند که از این افراد 25 هزار و 500 نفر واجد شرایط شناخته شدند.
میزانی اظهار داشت: بر همین اساس در این مدت حدود 25 هزار پروژه در استان آغاز به کار کرد و همچنان فرآیند اجرای پروژه ها در استان ادامه داد.
چرا اجرای پروژه « مسکن ملی» بازار را ملتهب تر کرد
اگرچه روی کاغذ و با حساب و کار سر انگشتی انتظار می رفت اجرای پروژه عظیم مسکن ملی در کشور بتواند بازار مسکن را در کشور آرام کند اما به نظر می رسد افزایش قیمت تمام شده واحدها از یک سو و کاهش نقدینگی مستاجرین به دلیل واریزی های پروژه از سوی دیگر دست صاحبخانه ها را برای افزایش قیمت بازتر از گذشته کرده است.
مشکلی که نصرتی از مشاوران املاک استان سهم آن را در افزایش اجاره بهای قزوین چشم گیر می داند، وی در این خصوص گفت: وقتی بخش قابل توجهی از مستاجرین شهر برای دریافت مسکن ملی ثبت نام و واریز وجه داشته اند یعنی توان مالی مناسب برای اجاره بها را ندارند از این رو هم صاحبخانه ها و هم مستاجرین برای یافتن واحد مناسب درگیر هستند.
وی ادامه داد: امروز مستاجرین دیگر ودیعه زیادی برای ارائه به صاحبخانه ندارند، چرا که همه پول موجود در این بخش به پروژه های مسکن واریز شده است ولی هنوز واحدها آماده تحویل نیست به علاوه این که این مستاجران پیش بینی می کردند حداکثر طی دو سال صاحبخانه بشوند که خب این اتفاق نیفتاده است.
خانم نسرین مغربی از مستاجرین استان است که در این باره می گوید: مستاجرین دیگر پولی برای پرداخت ودیعه ندارند و هرچه داشتند برای دریافت مسکن ملی واریز کرده اند و در این شرایط ناچارند اجاره های حداقل ماهی 7 تا 10 میلیونی را پرداخت کنند.
پروژه هایی که قرار بود با آورده مردم و بانک ها تکمیل شود/ مسکن ملی اعتبار دولتی ندارد
شاید نداشتن اعتبارات دولتی را در روند اجرای پروژه های مسکن ملی بتوان یکی از تفاوت های اساسی اجرای این طرح با سایر طرح های مسکن در کشور دانست، پروژه ای که به گفته محمد تقی زاجکانی ها معاون راه و شهرسازی استان قزوین از ابتدا قرار بوده تنها با آورده مردم و تسهیلات بانکی اجرا شود.
وی در این باره به خبرنگار تابناک گفت: این پروژه ها طوری تعریف شده که دولت صرفا مکلف به تامین زمین به صورت اجاره 99 ساله است و هیچ منبع اعتباری برای ساخت در نظر گرفته نشده است و هزینه های ساخت از محل آورده مردم و تسهیلات بانکی تامین می شود.
وی افزود: در این شرایط کم کاری و یا عدم پرداخت به موقع سهم هر کدام از طرفین میتواند تاثیر زیادی بر سرعت اجرای پروژه ها داشته باشد.
این مسئول بیان کرد: گذر زمان در پروژه های این چنینی میتواند تاثیر تورم را دو چندان کند و از این رو قیمت تمام شده واحدها از چیزی که در ابتدا تخمین زده می شد بیشتر باشد و اگرچه تخمین زده می شد تسهیلات حدود 550 میلیون تومان برای ساخت این واحدها مورد نیاز است اما امروز با تصویب شورای عالی مسکن مقرر شده تسهیلات تا حدود 800 میلیون تومان افزایش پیدا کند که تاکنون از سوی بانک ها اجرایی نشده است.
وی افزود: همان تسهیلات 550 میلیون تومانی نیز هنوز به پروژه ها تزریق نشده است و بانک ها حدود 400 میلیارد تومان بدهی به پروژه ها دارند که همین تاخیر در پرداخت روند اجرای پروژه را کند میکند.
وی اظهار داشت: مشکل دیگری که در زمینه بانک ها وجود دارد،مسئله پروژه های فاقد قرار داد با بانک هاست تا جائیکه هم اکنون 4 هزار و 818 واحد از پروژه ها همچنان فاقد قرارداد مدنی هستند و پروژه هایی که در سال گذشته با بانک ها قرار داد امضا شده است متاسفانه دچار چالش و عقب افتادگی شد که سرعت پیشرفت پروژه را در استان در 6 ماه نخست امسال کند کرد البته با رایزنی های انجام شده میتوان گفت تا حد زیادی این موضوعات رفع شده است .
پازل خدمات زیرساختی مسکن ملی در حال تکمیل است
با وجود همه نارضایتی ها ، افزایش قیمت تمام شده و حتی کند شدن روند اجرای کار حدود 25 هزار قزوینی چشم انتظار تکمیل پازل خدمات زیرساختی مسکن ملی در قزوین هستند، پازلی که هر روز تکه ای از آن تکمیل و تکمیل تر می شود، زاجکانی معاون راه و شهرسازی قزوین در این مورد بیان کرد: در مورد مسائل زیرساختی تفاهم نامه ای امضا شده 4 هزار و 500 میلیارد تومان اعتبارات زیرساختی است که یک سوم بر عهده راه و شهرسازی از محل صندوق ملی مسکن و یک سوم از محل وزارت نیرو و یک سوم از محل اعتبارات استانی باید تامین شود.
وی عنوان داشت: اداره کل راه و شهرسازی در استان قزوین از 1 هزار و 500 میلیارد تومان سهم خودش چیزی حدود 290 میلیارد تومان تامین کرده و مابقی تا خرداد 1404 پرداخت می شود و وزارت نیرو نیز در این زمینه عملکرد خوبی داشته است و خیلی مشکل منابع اعتباری نداریم و کار در حال اجراست و در خصوص مهرگان نیز عملیات اجرایی آغاز شده به خاطر فصل سرما سرعت اجرای پروژه ها کاهش پیدا کرده است .
جیب پر پول سوداگران مسکن در آب گل آلود تحویل دیر موقع
با وجود اینکه بارها از سوی دولت اعلام شده خرید و فروش حواله و حتی واحدهای مسکن ملی قبل از تحویل آن ممنوع و غیر قابل اعتبار است اما تحویل دیر موقع، افزایش قیمت واحدها و احتمالا پیش بینی افزایش قیمت آن موجب شده است تا سوداگران مسکن به دنبال کسب سود از این آب گل آلود باشند.
در این زمینه نیز زاجکانی ها هشدار داد: تمامی معاملات حواله مسکن ملی فاقد اعتبار است و پیگرد قانونی خواهد داشت.
5 هزار مستاجر قزوینی تا پایان امسال خانه دار می شوند
زاجکانی ها در این خصوص اظهار اشت: از ابتدای طرح تا 6 ماه اول امسال 2 هزار و 475 واحد به طور دقیق افتتاح و به بهره برداری رسیده است
وی تصریح کرد: 4 هزار و 964 واحد هم در مراحل پایانی کار است که امیدواریم در صورت تامین زیرساخت تا انتهای سال جاری این پروژه ها به متقاضیان تحویل شود.
معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی ادامه داد: از این تعداد واحد 348 واحد در تاکستان 1020 واحد در اقبالیه،544 واحد در بوئین زهرا، 240 واحد در آبیک و 2 هزار و 812 واحد در مهرگان به زودی به متقاضیان تحویل می شود.
مُسکنی که دیگر اثر ندارد
اگرچه به زودی بیش از 5 هزار خانوار مستاجر قزوینی صاحب خانه می شوند و احتمالا 5 هزار واحد مسکونی دیگر مستاجران خود را نخواهند داشت اما به نظر می رسد پیش بینی در مورد تاثیر مُسکّن گونه بودن اجرای پروژه های مسکن ملی تحقق یافته است.
مسکنی که احتمالا به دلیل دوز زیاد مصرف دیگر اثر ندارد از این رو به نظر می رسد زمان ساخت پروژه های مسکن برای کنترل التهابات به پایان رسیده است و دولت ها باید به دنبال راهکارهایی برای خارج کردن صنعت ساختمان از لیست کالاهای سرمایه ای و وارد کردن آن به لیست کالاهای مصرفی باشند.
/ع/